Adatvédelem

Az online térben rengeteg veszély fenyeget minket nap mint nap, úgy hogy nem is tudunk róla. Rengeteg rossz indulatú kémprogram, adathalász webhely próbálja meg adatainkat megszerezni, és sokak számára még mindig hihetetlenül hangzik, de valóban lehallgathatnak minket, sőt webkamerán keresztül be is tekinthetnek privát szféránkba. Hogyan védd meg magad?

Használj mindenhol különböző, bonyolult jelszavakat.

Neked is van egy, vagy két jelszavad, és ezt használod a facebook, google, twitter, stb. fiókodnál? Pedig ez óriási hiba! Nagyban megkönnyíted a hackerek életét. Ha valahogyan hozzájutnak a facebookon használt jelszavadhoz, máris megpróbálnak vele belépni a többi fiókodba, alkalmazásodba. És az esetek nagy részében sikerrel is járnak. Ezért használjunk minden regisztrációhoz egyedi, bonyolult jelszavakat. Emellett nem árt, ha rendszeresen megváltoztatod jelszavadat, ezzel is megnehezítve a bűnözők dolgát.

Teszteld jelenlegi jelszavad erősségét, és ha szükséges, generálj másikat, sőt, akkor már minden fiókodhoz hozz létre egy újat. Ez az oldal a segítségedre lesz.

És, hogy ne okozzon problémát a rengeteg, bonyolult jelszó megjegyzése, használj jelszavak tárolására szolgáló programot, mint pl. a LastPass.

A Master Password pedig egyszerre generál is neked egy új jelszót, és el is tárolja azt. Szuper 2in1 alkalmazás.

Használj két lépcsős azonosítást!

Egyre több szolgáltatónál érhető el ez a lehetőség is. Amennyiben valamilyen úton megszerezték a jelszavad, nem mennek vele sokra, hiszen szükség van még egy azonosító kódra, mely általában adott pillanatban, automatikusan generálódik, pl. sms-ben, vagy e-mailon kapod meg. A védelem mellett ez a lehetőség azonnal jelzi neked, hogy valaki be akar lépni a fiókodba, és azt is tudni fogok, hogy a jelszavad feltörték. Azonnal változtasd meg.

Engedélyezd a merevlemez titkosítást!

Ma már több készülékünk van, melyeket szinkronizálunk egymással. Ha elveszíted, vagy ellopják okos telefonodat, laptopodat, a megtaláló hozzáférhet az összes adatodhoz. A legtöbb készüléken elérhető ez a funkció, csak be kell kapcsolni. Ha nem boldogulsz egyedül, kérj segítséget szakembertől. A biztonságod érdekében, hidd el, megéri.

Zárd ki az idegeneket!

Biztosan hallottál már arról, hogy a webkamerán keresztül betekinthetnek otthonodba. Nem hiszed? Pedig igaz! Az úgynevezett kiberbűnözők bizonyos szoftverek segítségével a tudtod nélkül képesek bekapcsolni a webkamerádat. Hogyan védekezz ez ellen? Az egyik legegyszerűbb módja, ha letakarod, vagy leragasztod a webkamerát. A laptopot használat után mindig lecsukod. De vannak különböző szoftverek, melyek ennél nagyobb biztonságot nyújtanak. Amellett, hogy megvéd az idegen pillantásoktól, még a hallgatózó füleket is kizárja.

Hasznos volt számodra ez a bejegyzés? Oszd meg másokkal!

Legújabb munkáim